Brandsikring af bygningen
Brand og regler
Jeg har valgt Steel Door SD4210 - Single i blå, som branddør både på første sal, og i stueetagen.
Denne dør åbner udad, hvilket er et krav for at døren kan blive betegnet som en branddør. Når døren åbner udad, så gør det, det nemmere at komme ud, og det reducere tiden, det vil tage folk at forlade bygningen ved brand. De mest almindelige branddøre er BD30 og BD60 branddøre. BD står for branddrøjhed og tallet er antal min som det vil tage ilden at trænge gennem døren.
Her under har jeg skrevet om de regler og brandkrav som er relevante i forhold til kontorbygningen. Informationen om brand har jeg fra fjern undervisnings faget brand og bygningsreglement og fra bygningsreglement BR18.
Anevendelseskategori
Brandklasse (http://bygningsreglementet.dk/Tekniske-bestemmelser/05/Krav/84_86)
Kontorbygningen er: Anevendelseskategori 1
Denne kategori er til dagopholde, hvor alle har kendskab til flugtveje og selv kan flygte.
anvendelsekategori 1 godkendelseuden person begrænsning (pr rum som udgår en brandmæssig enhed)
Kunne være:
Kontorer, industri og lager bygninger, jordbrugs og driftsbygninger, garageanlæg, carporte, udhuse, teknikhuse.
Kontorer, industri og lager bygninger, jordbrugs og driftsbygninger, garageanlæg, carporte, udhuse, teknikhuse.
- Alle personer har kendskab til bygningsafsnittets indretning og flugtveje.
- Bygningsafsnittet er indrettet til dagophold.
- Personer kan bringe sig i sikkerhed ved egen hjælp.
Kontorbygning: Risikoklasse
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjZ4i7vDS8t-GFkfjgySUsIImDbT5DejHgYB4JPdEpy9acnhswgHFMojKsNShxBJMtPGjaqyCaopC2FBoDl-uu8k39l-LGqsZP9e7rhKRMkGw1INDFzkxTJsMBdZLOdH2cmhaHJQznOakcW/s1600/Flugtvejsplan.png)
Der skal være flugtvejsplaner som udgør visuelt overblik for bygningens brugere i tilfælde af brand, andet uheld, der kræver en hurtig rømning af lokalerne.
I tilfælde af brand, kan lokalerne meget hurtigt blive helt eller delvist røgfyldte. Sigtbarheden bliver derved nedsat, hvilket i de fleste tilfælde fører til at folk bliver panisk. Det er derfor vigtigt, at der er fastlagt flugtveje, flugtvejsarealer, markering af flugtvejsdøre, panik belysning m.v. så brugere og ansatte hurtigt og effektivt kan komme ud af bygningen.
Indhold på flugtvejsplaner
Der laves en/flere plantegninger over bygningen, hvor flugtveje, og andet nødvendigt information kan aflæses. Tegningen udføres i et målforhold, som gør planen tydelig og let læselig. Det anvendte målforhold skal fremgår af planen
Tegningen skal indeholde
- Tegningen, teksten og symbolerne på planen udføres tydeligt, letlæselig og forståeligt.
- Udføres som oversigtstegning
- Alle flugtveje vises helt frem til terræn i det fri
- Alle brandtekniske installationer vises
- Vægge vises i korrekt tykkelse
- Flugtvejsbredder og frie dørbredder påføres tegningen
- Optegningen fremstår tydeligt med de farver der fremgår af signaturforklaringen
- Uvedkommende tekst og mål undlades
- symboler og symbolforklaring påføres tegningen.
- Tegningen udføres på lysbestandigt papir og med farver der ikke falmer
- Tegningen indrammes med glas, lamineres eller anden måde beskyttes i solid udførelse
- Alle rumfunktioner angives
- Særligt inventar angives
- Den tilladte maksimale personbelastning i hvert rum ellerafgrænset området fremgår
- Den tilladte samlede maksimale person-belastning fremgår i nederste venstre hjørne med fremhævet skrift
- Borde, stole, reoler samt øverigt inventar vises i den rette form størrelse, placering m.v.
- Symboler og symbolforklaring (Brandnæssige installationer og betegnelser)
- Den tilladte maksimale personbelastning i hvert rum eller afgrænset område fremgår.
- I særlige bygninger, hvor der er udarbejdet en brandstrategi med evakuerings-beregninger, udlægges flugtvejene i overensstemmelse med denne.
De her illustrerede symboler er i overensstemmelse med de symboler, der fremgår i Dansk Brand- og Sikringteknisk Instituts Vejledning nr. 28 om tegnings symboler.
Håndildslukning, vandfyldte slangevinder, ABA/AVS- anlæg, ABDL-anlæg, brandtryk, varslingstryk, røg- og ventilationsåbninger, manuelle udlæser-tryk til røg- og brandventilation, stigrør, nøglebokse m.v Indtegnes som symboler med den konkrete placering, og vises i symbolforklaringen.
Ophængningstedet bør tydeligt fremgå af tegningen ("Her står du"), og tegnings konkrete ophængning bør være i overensstemmelse med bygningens orientering.
For at kunne for flugtvejsplanen godkendt, skal godkendes af Beredskabscenteret skal fremsendes i 2 eksemplarer, inden de evt. lamineres, da de skal have et mærke for godkendelse. Den ene eksemplar ønskes ofte leveret som PDF-fil, så beredskabet kan beholde det ene eksemplar. Beredskabscenteret forsyner tegningen med en godkendelses, som markering på tegningen og derefter returnerer det ene af eksemplarene. Dette eksemplar skal nu enten lamineres eller indrammes, hvorefter det skal hænges op.
Opstilling ad inventar m.v. ift. Flugtvej /brand
Bord- og Stoleopstilling
- Borde, der opstilles i rækker, skal placeres med en indbrydes afstand mellem rækkerne på 2 meter fra bordkant til bordkant
- Borde, der opstilles i rækker, må max. have en samlet længde på 12 meter svarende til 24 stole pr. side, en stol fylder 0,5x0,5 meter
- Afstanden fra stoleryg til stoleryg i rækkerne skal mindst være 1 meter, når stolene er i brug.
- For enderne af hver række borde skal der forefindes et frit gangareal (Flugtvej) men en mindste bredde på 1,3 meter. Dog mindst 1 cm for hver person , der skal passere gangarealet.
- Max. 6 meter fra et vilkårligt sted i en række til frit gangareal.
- Borde, som opstilles i rækker med frit gangareal til kun én side, max. længde 6 meter (12 stole pr. side.)
- Hvor bord- og stoleopstilling placeres parallelt op mod et gangareal, skal gangarealet tillægges 0,5 meter til at flytte stolen tilbage i. Er der bord- og stoleopstilling på begge sider parallelt med et gangareal, såfremt der placeres stole for enderne af bordrækkerne.
- For runde borde og andre enkeltborde gælder samme principper som anført overfor.
- ved konferencetopstilling (Bordopstilling med stole ved kun en bordside) glæder samme principper som anført overfor, dog kan afstanden fra bordkant til bordkant i rækkerne nedsættes fra 2,0 meter til 1,0 meter.
Personbelaseningen i områder med bord- og stoleopstilling må ikke overstige 1,5 personer pr. m2
Det svarer til, at der i et område på 50 m2 kan udføres bord- og stoleopstilling op til max. 75 personer afhængig af bordenes størrelse, facon og placering.
stoleopstilling
Gangarealer (flugtveje)
Brandklasse
Brandklassen ligger til grund for bestemmelse af :
Evakuering/beredskabet
§82 Sikkerhed ved brand
Bygninger skal have en tilfredsstillende sikkerhedfor personer i tilfælde af brand og acceptable forhold forredning af dyr i bygninger med erhvervsmæssigt dyrehold.Brandsikkerheden i en bygning skal opretholdes i hele bygningenslevetid.
Stk. 2. Design, projektering, udførelse, drift og vedligeholdaf bygninger skal ske under hensyn til bygningens anvendelseog under hensyn til, at
2) Der kan ske en sikker evakuering af personer i og vedbygningen.
§83 Dokumentation
Dokumentation af, at bygningen opfylder kravene ikapitel 5, skal ske i henhold til Bygningsreglementets vejledningtil kapitel 5 -Brandeller på en anden måde, som på tilsvarendevis dokumenterer, at kravene er opfyldt.
Flugtvejsforhold
§94 Udformning af flugtveje til evakuering af personer
En flugtvej er et sammenhængende system af udgange,gangarealer, flugtvejsgange og flugtvejstrapper, ogden skal sikre, at personer kan forlade en bygning på sikkervis
Stk. 2. Design, projektering og udførelse af flugtveje skalske under hensyn til:
§53 Adgangsforhold ved bygningen§§51 og 52 gælder også for døre ved flugtveje istueetagen, have-, altan-og terrassedøre samt døre til fællestagterrasser, hvortil der er adgang fra elevator eller lignende.
Det bestemmes at en flugtvej/udgang er:
For at opretholde sikkerhedsniveauet i brandceller med mere end 50 personer vil det derfor normalt være nødvendigt, at de udføres med mindst 2 flugtveje, der uafhængigt af hinanden fører helt til terræn i det fri, placeret i eller umiddelbart ved brandcellens modstående ender, så flugtvej altid vil være tilgængelig i tilfælde af brand.
§82Bygninger skal have en tilfredsstillende sikkerhed for personer i tilfælde af brand og acceptable forhold for redning af dyr i bygninger med erhvervsmæssigt dyrehold. Brandsikkerheden i en bygning skal opretholdes i hele bygningens levetid.Stk. 2. Design, projektering, udførelse, drift og vedligehold af bygninger skal ske under hensyn til bygningens anvendelse og under hensyn til, at:
§87Materialer, konstruktioner og bygningsdele, der skal bidrage til bygningens brandsikkerhed, skal anvendes og udføres under hensyn til deres brandmæssige egenskaber som varmeudvikling, flammespredning, røgproduktion, produktion af brændende dråber og partikler, nedfald af dele samt brandmodstandsevne og bæreevne.
§91
Det svarer til, at der i et område på 50 m2 kan udføres bord- og stoleopstilling op til max. 75 personer afhængig af bordenes størrelse, facon og placering.
stoleopstilling
- Stole i rækker skal være fastgjort til gulvet eller sammenkobles i grupper på mindst 4. Sammenkobling af stole skal udføres solidt, således at stolenes indbyrdes placering ikke kan forrykkes ved brug.
Samme bestemmelser er glædende for bænke. - Stole i rækker skal opstilles med en afstand på min. 0,8 meter fra stoleryg til stoleryg mellem rækkerne.
- Antallet af stole i en række må ikke overstige 24 stk. Det svarer til en rækkelængde på 12 meter, idet en stol regnes at fylde 0,5x0,5 meter. For enderne af hver stolerække skal der forefindes et frit gangareal (flugtvej) på min. 1,3 meter -dog mindst 1 cm for hver person, der skal passere gangarealet
- Hvor stole opstilles i rækker med frit gangareal til kun én side, må stolerækken ikke overstige 6 meter svarende til 12 stole i rækken.
- Hvis antallet af overstiger 20, skal der etableres en adskillelse med et frit gangareal (flugtvej)
Gangarealer (flugtveje)
Gangarealer
- Gangarealer skal udføres sammenhængende og skal i mindst 2 modstående retninger føre til udgangene
- gangarealerne skal have en fri bredde på 1 cm. pr. person, der skal passere ad gangarealet, dog mindst 1,3 meter. Er der placeret bord- og stoleopstilling parallelt med gangarealet tillægges den frie bredde 0,5 meter pr. række parallelt med gangarealet. Det samme er gældende for stole mod gangarealet for enderne af borde. samme regler glæder også for bænke.
- Den frie bredde på gangarealet findes ved, at halvdelen af personerne på en række med f.eks. 24 stole, går til gangarealet til den ene side og den anden havdel går til gangarealet til den anden side - altså 12 personer til hverside. i gangarealet regnes med at den ene halvdel af personerne i gangarealet går i den ene retning og den anden halvdel går i den anden retning osv.
- Personantallet summeres op mod udgangen og angiver det på glædende gangareals frie bredde i cm (1 person = 1cm.) Der kan dog ikke placeres flere personer i gangarealerne i lokalet end hvad der svarer til flugtvejssystemets kapacitet målet på den smalleste sted i cm.
- Flugtvejssystemet er udgangdøre, flugtvejsgange og trapper fra lokalet helt til terræn i det fri.
Udgange og flugtvejsdøre
- Afstanden fra et vilkårligt punkt i et for-samlingslokale til nærmeste udgang/flugtvejsdør må ikke overstige 25 meter.
- Som udgang regnes dør til terræn i det fri, dør til trapperum med adgang til terræn i det fri eller dør til flugtvejsgang i anden brandcelle, såfremt gangen har adgang til trapperum eller terræn i det fri
- Den samlede frie bredde af udgange/flugtvejsdøre/flugtvejsgang/trapper målt på det smalleste sted i flugtvejssystemet er dimensions givende for personantallet.
- Et forsamlingslokale skal altid være forsynet med mindst 2 af hinanden uafhængige udgange placeret i modstående ender af lokalet med ligelig fordeling af person- antallet på udgangene.
Brandteknisk dokumentation
Brandklasse
Brandklassen ligger til grund for bestemmelse af :
- Krav om brug af certificeret brandrådgiver på byggesagen samt, hvilken klasse brandrådgiveren skal være certificeret
- Krav til dokumentation af brandforhold og kontrol af dokumentation, hvor der anvendes certificeret brandrådgiver, jf. BR18 kapitel 29 og 30
- Krav til den certificerede brandrådgivers virke, jf. BR18 kapitel 32 og 34
Anevendelseskategorier
Ved fastlæggelse af, hvilken brandsikring der er nødvendig for at opfylde kravene i kapitel 5, skal en bygning opdeles i ét eller flere bygningsafsnit med en sammenlignelig brandmæssig risiko.
Anvendesesglorien skal bestemmes ud fra, om et bygningsafsnit er indrettet med sovepladser, om personer i bygningsnittet har kendskab til flugtveje, personers mulighed for selv at bringe sig i sikkerhed samt ud fra det maksimale antal personer, som det enkelt rum er indrettet til.
Anevendelseskategori 1
Denne kategori er til dagopholde, hvor alle har kendskab til flugtveje og selv kan flygte.
anvendelsekategori 1 godkendelseuden person begrænsning (pr rum som udgår en brandmæssig enhed)
Kunne være:
Kontorer, industri og lager bygninger, jordbrugs og driftsbygninger, garageanlæg, carporte, udhuse, teknikhuse.
Kontorer, industri og lager bygninger, jordbrugs og driftsbygninger, garageanlæg, carporte, udhuse, teknikhuse.
Anevendelseskategori 2
Denne kategori er til dagophold, hvor brugerne ikke nødvendigvis har kenskab til afsnittets indretning og flugtveje, men selv har mulighed for at flygte. anvendelsekategori 2 godkendes til maksimum 50 personer (pr rum som udgår en brandmæssig enhed)
Kunne være:
Undervisnings rum, skolefritidsordninger, dagcentre.
Anevendelseskategori 3
Denne Anvendelseskategori er den kategori som min kultur hus indgår, da der ikke er nogen person begrænsning
Denne kategori har brugerne ikke kendskab til flugtveje og indretning, men er i stand til selv at flygte. anvendelsekategori 3 godkendes uden person begrænsning (pr rum som udgår en brandmæssig enhed)
Kunne være:
Butikker, forsamlingslokaler, katiner mm.
Anevendelseskategori 4
Denne kategori er til nat ophold hvor personerne har kendskab til området og har selv mulighedfor at flygte. Anvendelseskategori 4 godkendes uden person begrænsning (pr rum som udgår en brandmæssig enhed).
Kunne være:
etageboliger, ungdomsboliger, enfamilieshuse.
Anevendelseskategori 5
Denne kategori er til natophold hvor personer der befinder sig i afsnittetm ikke har kendskab til indretning og flugtveje. Dog kan de selv flygte fra området. anvendelseskategori 5 godkendes uden person begrænsning (pr rum som udgår en brandmæssig enhed).
Kunne være:
Hoteller, kollegier, vandrehjem, kroer, pensionater.
Anevendelseskategori 6
Denne kategori er til dag/natophold og personerne der befinder sig i afsnittet, ikke selv kan flygte eller har kendskab til indretning og flugtveje. anvendelseskategori 6 godkendes uden person begrænsning (pr rum som udgår en brandmæssig enhed).
Kunne være:
Ældreboliger, hospitaler, plejehjem mm.
Risikoklasser
Risikoklassen for et bygningsafsnit bestemmes på baggrund af anvendelsen af bygningen, kompleksiteten af evakuering af personer under hensyntagen til bygningens udformning samt på baggrund af brandbelastningen i bygningsafslnittet, hvor dette er relevant.
Evakuering/beredskabet
§82 Sikkerhed ved brand
Bygninger skal have en tilfredsstillende sikkerhedfor personer i tilfælde af brand og acceptable forhold forredning af dyr i bygninger med erhvervsmæssigt dyrehold.Brandsikkerheden i en bygning skal opretholdes i hele bygningenslevetid.
Stk. 2. Design, projektering, udførelse, drift og vedligeholdaf bygninger skal ske under hensyn til bygningens anvendelseog under hensyn til, at
2) Der kan ske en sikker evakuering af personer i og vedbygningen.
§83 Dokumentation
Dokumentation af, at bygningen opfylder kravene ikapitel 5, skal ske i henhold til Bygningsreglementets vejledningtil kapitel 5 -Brandeller på en anden måde, som på tilsvarendevis dokumenterer, at kravene er opfyldt.
Flugtvejsforhold
§94 Udformning af flugtveje til evakuering af personer
En flugtvej er et sammenhængende system af udgange,gangarealer, flugtvejsgange og flugtvejstrapper, ogden skal sikre, at personer kan forlade en bygning på sikkervis
Stk. 2. Design, projektering og udførelse af flugtveje skalske under hensyn til:
- 1) Personers kendskab til flugtvejene i bygningen.
- 2) At flugtveje skal være lette at identificere, nå og anvende.
- 3) Personers mulighed for og evne til at anvende flugtvejei bygningen.
- 4) At evakuering af personer på sikker vis kan ske til terræni det fri eller til et sikkert sted i bygningen og derfrapå sikker vis til terræn i det fri.
- 5) At der ikke opstår kritiske temperaturer, røgkoncentrationer,varmestråling eller tilsvarende kritiske forhold idet tidsrum, i hvilket flugtvejene skal anvendes til evakuering.
- 6) At flugtvejene skal være dimensioneret til det antal personer,der skal benytte dem.
- 7) At døre i flugtveje skal være lette at åbne uden brug afnøgle og værktøj, når flugtvejen skal benyttes af personer,og at døre i flugtveje, der skal anvendes af flereend 150 personer, skal åbne i flugtretningen.
- 8) At flugtveje skal være fri i hele den nødvendige bredde.
§53 Adgangsforhold ved bygningen§§51 og 52 gælder også for døre ved flugtveje istueetagen, have-, altan-og terrassedøre samt døre til fællestagterrasser, hvortil der er adgang fra elevator eller lignende.
Det bestemmes at en flugtvej/udgang er:
- En dør til terræn i det fri, evt. via vindfang
- En dør til flugtvejsgang ianden brandmæssig enhed, som fx anden brandsektion, hvis gangen har dør til det fri eller til trappe, der er flugtvej
- En dør til trappe der er flugtvej
Antal flugtveje
Hvis en brandmæssig enhed, som fx en brandcelle udføres med et sådan antal døre til flugtveje, at personer ikke kan blive fanget i brandcellen i tilfælde af brand, vil der normalt være tilstrækkeligt antal døre til flugtvej. Dette kan sædvanligvisopnås ved, at brandcellen udføres med 2 døre til det fri eller til flugtvejsgang, der er placeret i eller umiddelbart ved brandcellensmodstående ender.Ligeledes er der vigtigt, at flugtmuligheden ikke hindres af branden.
Det kan hindres hvis døre fra en brandcelle fører ud til en flugtvejsgang, som i modstående retninger fører til 2 af hinanden uafhængige udgange og den maksimale afstand fra dør fra brandcelle og til nærmeste udgang ikke overstiger 25 m.For mindre brandceller, der er let overskuelige, og hvor der er få personer, hvilket typisk kunne være brandceller op til omkring 150 m2og højest til 50 personer, det det ofte være tilstrækkeligt at have 1 dør til det fri eller til flugtvejsgang, som i modstående retninger fører til 2 af hinanden uafhængige udgange.
Normalt kan redningsberedskabet håndtere omkring 50 personer i et rum, der udgør en selvstændig brandmæssigenhed, som fx en brandcelle.
Normalt kan redningsberedskabet håndtere omkring 50 personer i et rum, der udgør en selvstændig brandmæssigenhed, som fx en brandcelle.
For at opretholde sikkerhedsniveauet i brandceller med mere end 50 personer vil det derfor normalt være nødvendigt, at de udføres med mindst 2 flugtveje, der uafhængigt af hinanden fører helt til terræn i det fri, placeret i eller umiddelbart ved brandcellens modstående ender, så flugtvej altid vil være tilgængelig i tilfælde af brand.
Udformning af flugtveje samt døre til og i flugtvej
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSQWQh6BTkk-eNjXwRREPNcgrMcXNjKsyZVOjlBzP9EG-muWov1mH0q6ulrKAQl1U2ez1RZqFCpevgSkukZ_hiEFxn-CSBYpztBnKfVXv5KICOaxSSpxCKYnv2xgT951-M6k8WG64d9Z36/s320/d%25C3%25B8re.PNG)
Ved indretning af rum til mere end 50 personer samt ved udgangsdøre fra rum på mere end 150 m2 i anvendelseskategori 3 er det vigtigt at tage højde for, at dørene skal kunne passeres af mange mennesker på samme tid. For at tilgodese dette kan dørene udføres på samme måde som døre i flugtveje, det vil sige, at dørene bør åbne i flugtretningen.
Flugtveje bør kunne passeres i flugtretningen uden brug af nøgler eller særligt værktøj, når der sker almindelig anvendelse af de rum som flugtvejene har tilknytning til.
Ved indretning af rum til mere end 50 personer samt ved udgangsdøre fra rum på mere end 150 m2 i anvendelseskategori 3 er det vigtigt at tage højde for, at dørene skal kunne passeres af mange mennesker på samme tid. For at tilgodese dette kan dørene udføres på samme måde som døre i flugtveje, det vil sige, at dørene bør åbne i flugtretningen.
Flugtveje bør kunne passeres i flugtretningen uden brug af nøgler eller særligt værktøj, når der sker almindelig anvendelse af de rum som flugtvejene har tilknytning til.
Bygningsreglementet Brand (§82-§158)
- De anvendte materialer, bygningsdele, konstruktioner og installationer er brandmæssigt egnede i relation til deres placering og anvendelse.
- Der kan ske en sikker evakuering af personer i og ved bygningen.
- Konstruktioner har tilstrækkelig bæreevne i tilfælde af brand.
- Det sikres, at der ikke sker brandspredning til bygninger på anden grund, at brand- og røgspredning til andre bygninger på egen grund begrænses, og at brand- og røgspredning i bygningen, hvor branden er opstået, begrænses i den tid, som er nødvendig for evakuering af bygningen.
- Det sikres, at redningsberedskabet har forsvarlig mulighed for redning af personer og for at gennemføre det slukningsarbejde og den begrænsning af brandspredning, som er nødvendig herfor.
- Det sikres, at driften af bygningen sker på en sådan måde, at sikkerheden i tilfælde af brand er opretholdt i hele bygningens levetid.
- Det sikres, at konstruktioner, bygningsdele og brandtekniske installationer kontrolleres og vedligeholdes løbende, så sikkerheden i tilfælde af brand opretholdes i hele bygningens levetid.
§83 Dokumentation af, at bygningen opfylder kravene i kapitel 5, skal ske i henhold til Bygningsreglementets vejledning til kapitel 5 - Brand eller på en anden måde, som på tilsvarende vis dokumenterer, at kravene er opfyldt.
Anevendelseskategori 3:
Denne kategori har brugerne ikke kendskab til flugtveje og indretning, men er i stand til selv at flygte.
Brugerne er i afsnittet i dagtimerne
Anevendelseskategori 3 godkendes uden person begrænsning (pr rum som udgår en brændmassig hed)Risikoklasse
Den er i en risikoklasse 3:
bygninger med gulv i øverste etage højst 2 etager terræn, højst 1 etage inder terræn, og højst 1000 person i bygnings afsnittet
Anevendelseskategori 3:
Denne kategori har brugerne ikke kendskab til flugtveje og indretning, men er i stand til selv at flygte.
Brugerne er i afsnittet i dagtimerne
Anevendelseskategori 3 godkendes uden person begrænsning (pr rum som udgår en brændmassig hed)Risikoklasse
Den er i en risikoklasse 3:
bygninger med gulv i øverste etage højst 2 etager terræn, højst 1 etage inder terræn, og højst 1000 person i bygnings afsnittet
§87Materialer, konstruktioner og bygningsdele, der skal bidrage til bygningens brandsikkerhed, skal anvendes og udføres under hensyn til deres brandmæssige egenskaber som varmeudvikling, flammespredning, røgproduktion, produktion af brændende dråber og partikler, nedfald af dele samt brandmodstandsevne og bæreevne.
§91
Bygninger skal designes, projekteres og udføres, så der i tilfælde af brand kan ske en sikker evakuering og redning af personer. Dette skal ske under hensyn til, at:
- Personer kan blive opmærksomme på, at der er opstået en brand.
- Flugtveje udformes, så der kan ske en evakuering af personer.
- Der etableres Redningsåbninger til redning af personer.
§92 Bygninger skal udformes, så personer kan blive opmærksom på en brands opståen, og så der hurtigt kan påbegyndes en sikker evakuering. Dette skal ske under hensyn til
- Behov for tidlig detektering.
- Behov for varsling af personer i bygningen
- Personers mulighed for og evne til ved egen hjælp at bringe sig i sikkerhed.
- Behov for alarmering af Redningsberedskabet.
§94En flugtvej er et sammenhængende system af udgange, gangarealer, flugtvejsgange og flugtvejstrapper, og den skal sikre, at personer kan forlade en bygning på sikker vis.
Stk. 2. Design, projektering og udførelse af flugtveje skal ske under hensyn til:
Stk. 2. Design, projektering og udførelse af flugtveje skal ske under hensyn til:
- Personers kendskab til flugtvejene i bygningen.
- At flugtveje skal være lette at identificere, nå og anvende.
- Personers mulighed for og evne til at anvende flugtveje i bygningen.
- At evakuering af personer på sikker vis kan ske til terræn i det fri eller til et sikkert sted i bygningen og derfra på sikker vis til terræn i det fri
- At der ikke opstår kritiske temperaturer, røgkoncentrationer, varmestråling eller tilsvarende kritiske forhold i det tidsrum, i hvilket flugtvejene skal anvendes til evakuering.
- At flugtvejene skal være dimensioneret til det antal personer, der skal benytte dem.
- At døre i flugtveje skal være lette at åbne uden brug af nøgle og værktøj, når flugtvejen skal benyttes af personer, og at døre i flugtveje, der skal anvendes af flere end 150 personer, skal åbne i flugtretningen.
- At flugtveje skal være fri i hele den nødvendige bredde.
§97Brandmæssige enheder til personophold skal indrettes med redningsåbninger, med mindre et tilsvarende sikkerhedsniveau kan opnås på anden vis.
§ 98Redningsåbninger skal designes og udføres under hensyn til:
- At personer i den brandmæssige enhed skal kunne give sig til kende.
- Antallet af personer, som den brandmæssige enhed er beregnet til.
- At redningsåbninger skal udformes, så de kan anvendes til redning af personer ved egen hjælp eller via redningsberedskabets stiger, hvor bygningens højde og placering muliggør det.
- At redningsåbninger i brandmæssige enheder kan åbnes uden brug af nøgle eller særligt udstyr, når der opholder sig personer i de pågældende brandmæssige enheder.
§99-103 Bærende konstruktioners brandmodstandsevne.
§99 I tilfælde af brand skal bygning og bygningsdele have en tilstrækkelig brandmodsstandseven.
stk. 2. Projektering og udførelse af bygningers konstruktioner skal ske under hensyn til at:
stk. 2. Projektering og udførelse af bygningers konstruktioner skal ske under hensyn til at:
- Evakuering af de personer, der opholder sig i bygningen, kan ske poå sikker vis, og at der ikke sker væsentlige skader på bygningem.
- Der ikke sker skade på personer og bygninger på anden grund.
- Redningsberedskabet har forsvarlig mulighed for redning ad personer og for gennemføre det slukningsarbejde og den begrænsning af brandspredning, som er nødvendig herfor.
- Der ikke sker væsentlig skader på andre bygninger på egen grund, som kan medføre fare for personer eller redningsberedskabets indsatmulighed.
§100Brandmodstandsevnen for bærende bygningsdele bestemmes enten ved standardbrandpåvirkning eller ved anvendelse af et naturligt brandforløb, som beskrevet iDS/EN 1991-1-2 Eurocode 1: Last på bærende konstruktioner - del 1-2: generelle laster - Brandlast og DS/EN 1991-1-2 DK NA Nationalt Anneks til Eurocode 1: Lastpå bygværker - del 1-2: generelle laster - Brandlaster
§101Anvendes et naturligt brandforløb i medfør af §100, skal det dukumenteres at konstruktionen kan modstå det fulde brandforløb
§102 Bærevnen under brand skal bestemmes, som beskrevet i kapitel 15
§103Bygningsdele skal sammenbygges, så den samlede bygningskonstruktion i brandmæssig henseende ikke har en ringere bæreevne i tilfælde af brand, end de enkelte bygningsdele i konstruktionen har. Dette gælder både bærende og brandadskillende bygningsdele.
§104 Antændelse og brand- og røgspredning Bygninger skal projekteres og udføres, så det sikres, aft der i tilfælde af brand ikke sker væsentlig brand- og røgspredning. Dette skal ske under hensyn til, at:
§105-107 Risiko for antændelse
§105 Installationer og andre tiltag, som kan medføre en særlig risiko for, at en brand opstår, herunder el tavler,ladestationer, fyringsanlæg, aftræksystemer og tilsvarende, skal placeres og udføres i bygningen,så risikoen for, at en brand opstår og spreder sig, minimeres.
§106Det skal sikres, at rørgennemføringer, kanaler og lignende foranstaltninger til bortledning af varm røg ikke bidrager til antændelse af bygningsdele.
§108-109 Brand- og røgspredning i det rum. hvor branden opstår.
§108Indvendige overflader skal designes og udføres, så de ikke bedrager væsentlig til brand- og røgspredning i den tid, som personer, der opholder sig i rummet, skal bruge til at bringe sig i sikkerhed
§109Indvendige overflader skal designes og udføres, så de ikke bidrager væsentligt til brand- og røgspredning som følge ad overfladernes:
§110Indvendige overflader i flugtveje skal udføres, så de ikke bidrager væsentligt til brand- og røgspredning i den tid, som flugtvejen anvendes til evakuering af personer.
§111Bygninger skal opdeles i en eller flere brandmæssige enheder. Opdelingen i brandmæssige enheder skal sikre at flugtvejene kan anvendes i den tid, der er nødvendig for evakuering og redning af personer i bygningen, og så der ikke sker væsentlig brandspredning.
§114
§101Anvendes et naturligt brandforløb i medfør af §100, skal det dukumenteres at konstruktionen kan modstå det fulde brandforløb
§103Bygningsdele skal sammenbygges, så den samlede bygningskonstruktion i brandmæssig henseende ikke har en ringere bæreevne i tilfælde af brand, end de enkelte bygningsdele i konstruktionen har. Dette gælder både bærende og brandadskillende bygningsdele.
§104 Antændelse og brand- og røgspredning Bygninger skal projekteres og udføres, så det sikres, aft der i tilfælde af brand ikke sker væsentlig brand- og røgspredning. Dette skal ske under hensyn til, at:
- Risikoen for, at en brand opstår, begrænses
- Brand- og røgspredning begrænses i den brandmæssige enhed. hvor branden er opstået
- Brand- og røgspredning til andre brandmæssige enheder forhindres i den tid, som er nødvendig for evakuering og rednings beredskabets indsats.
- Brandspredning til andre bygninger på samme grund begrænses
- Der ikke sker brandspredning til bygninger på anden grund.
§105 Installationer og andre tiltag, som kan medføre en særlig risiko for, at en brand opstår, herunder el tavler,ladestationer, fyringsanlæg, aftræksystemer og tilsvarende, skal placeres og udføres i bygningen,så risikoen for, at en brand opstår og spreder sig, minimeres.
§108-109 Brand- og røgspredning i det rum. hvor branden opstår.
§108Indvendige overflader skal designes og udføres, så de ikke bedrager væsentlig til brand- og røgspredning i den tid, som personer, der opholder sig i rummet, skal bruge til at bringe sig i sikkerhed
§109Indvendige overflader skal designes og udføres, så de ikke bidrager væsentligt til brand- og røgspredning som følge ad overfladernes:
- Antændelighed
- Brandspredning
- Produktion af varme og røg
- Produktion af brændende dråber og partikler
§110Indvendige overflader i flugtveje skal udføres, så de ikke bidrager væsentligt til brand- og røgspredning i den tid, som flugtvejen anvendes til evakuering af personer.
§111Bygninger skal opdeles i en eller flere brandmæssige enheder. Opdelingen i brandmæssige enheder skal sikre at flugtvejene kan anvendes i den tid, der er nødvendig for evakuering og redning af personer i bygningen, og så der ikke sker væsentlig brandspredning.
§114
Gennemføringer i brandadskillende bygningsdele skal udføres så bygningsdeleens brandtekniske egenskaber ikke forringes
§116Installationsskakte, trapperum, elevatorskakte og lignende, der forbinder flere brandmæssige enheder, skal brandmæssigt adskilles fra andre dele af bygningen. Den brandmæssigt adskilles fra andre dele af bygningen. den brandmæssige enheder.
§117Ydervægge og tage skal projekters og udføres, så det sikres at:
§126-133 Redningsberedskabets indsatsmuligheder
§128I bygninger med redningsåbninger, hvor redningsåbningerne kun kan nås af redningsberedskabets kørbare stiger skal der være udlagt brandredningsarealer, så redningsberedskabet har adgang til at foretage en rendingsindsats ved hjælp af rednings åbningerne
§129Bygninger skal udformes, så redningsberedskabets rednings- og slukningsmateriel kan føres frem til ethvert sted i bygningen, hvor dette er nødvendigt for:
§131I redningsberedskabets primære indsatsveje skal der være mulighed for røgudluftning
§134-136 Funktionsafprøvning og systemintegrationstest inden ibrugtagning
§134Før ibrugtagning af en bygning skal der gennemføres en funktionsafprøvning og kontrol af de brandtekniske installationer og brandslukningsmateriel i bygningen, der viser , at den enkelte brandtekniske installation og det enkelte brandslukningsmateriel fungerer efter hensigten.
§135For Bygningsafsnit i risikoklasse 2-4, skal funktionsafprøvning og kontrol foretages af en virksomhed, der er akkrediteret i henhold til DS/EN/IOS 17020 - overensstemmelsesvurdering - Krav til forskellige typer inspektionsorganer.
stk. 2 For følgende brandtekniske installationer og brandslukningsmateriel kan funktionsafprøvning eller kontrol foretages af andre end virksomheder med en akkreditering efter DS/EN/IOS 17020 - overensstemmelsesvurdering - Krav til forskellige typer inspektionsorganer.
§116Installationsskakte, trapperum, elevatorskakte og lignende, der forbinder flere brandmæssige enheder, skal brandmæssigt adskilles fra andre dele af bygningen. Den brandmæssigt adskilles fra andre dele af bygningen. den brandmæssige enheder.
§117Ydervægge og tage skal projekters og udføres, så det sikres at:
- Brandspredning i og på ydervægge og tage begrænses
- Der i bygninger med flere end en brandmæssig enhed ikke sker brandspredning mellem de forskellige brandmæssige enheder via ydervægge og tage i den tid, som er nødvendig for evakuering og redningsberedskabets indsats.
- Ydervægge ikke udvikler uacceptable mængder af brændende dråber og partikler.
- Der ikke sker nedfald af dele af ydervæggen, som kan medføre risiko for skade på personer.
§128I bygninger med redningsåbninger, hvor redningsåbningerne kun kan nås af redningsberedskabets kørbare stiger skal der være udlagt brandredningsarealer, så redningsberedskabet har adgang til at foretage en rendingsindsats ved hjælp af rednings åbningerne
§129Bygninger skal udformes, så redningsberedskabets rednings- og slukningsmateriel kan føres frem til ethvert sted i bygningen, hvor dette er nødvendigt for:
- Redning af personer
- At gennemføre slukningsarbejde i forbindelse med redning af personer
§131I redningsberedskabets primære indsatsveje skal der være mulighed for røgudluftning
§134-136 Funktionsafprøvning og systemintegrationstest inden ibrugtagning
§134Før ibrugtagning af en bygning skal der gennemføres en funktionsafprøvning og kontrol af de brandtekniske installationer og brandslukningsmateriel i bygningen, der viser , at den enkelte brandtekniske installation og det enkelte brandslukningsmateriel fungerer efter hensigten.
stk. 2 For følgende brandtekniske installationer og brandslukningsmateriel kan funktionsafprøvning eller kontrol foretages af andre end virksomheder med en akkreditering efter DS/EN/IOS 17020 - overensstemmelsesvurdering - Krav til forskellige typer inspektionsorganer.
- Branddasker
- Brandtæppe
- Flugtvejs- og panikbelysningsanlæg
- Håndildslukker
- Røgalarmanlæg
- røgudluftning
- stigrør
- slangevinde
Kommentarer
Send en kommentar